Gå til hovedinnholdet
To kvinner i samtale

Tips og råd til deg som har gitt førstehjelp.

Har du gitt førstehjelp i et ulykkestilfelle og lurer på hvordan det gikk?

 

 

 

 

 

 

Først av alt, tusen takk for at du var villig til å hjelpe et medmenneske!

Snakk med noen etter en hendelse

Å gi førstehjelp til en alvorlig syk eller skadet person kan være en sterk opplevelse. Takk for at du viste medfølelse og ga hjelp!

Det er naturlig å ha mange tanker etterpå om det som skjedde og hva man gjorde. Mange er redd for at de har gjort noe feil eller at de kunne gjort mer, men det viktigste er at du var villig til å hjelpe og gjorde så godt du kunne.

 

Det er en god idé at du snakker gjennom det som skjedde med noen du stoler på, venner eller familie. Om du ga førstehjelp sammen med noen andre, snakk gjerne snakke sammen om hva som skjedde. Slik kan du få svar på spørsmål du har omkring hendelsen. Det er god bearbeiding å sette ord på det du opplevde.

 

Har du behov for mer oppfølging?

Ikke alle som gir førstehjelp vil  trenge noen oppfølging, men det er mange grunner til at vi reagerer forskjellig. Har du vært i en alvorlig førstehjelpssituasjon og ønsker noen å snakke med om hendelsen kan du kontakte "Oppfølging av førstehjelpere".

"Oppfølging av førstehjelpere" telefon 02415

Oppfølgingstilbudet består av en gjennomgang av hendelsen sammen med erfarent helsepersonell. Der kan du også få svar på eventuelle spørsmål. Tilbudet er gratis og helsepersonellet du møter har taushetsplikt. Foreløpig er det kun lokale kontorer i Stavanger. Dersom man bor i en annen del av landet tilbys oppfølging via Teams eller eventuelt telefon. Det arbeides med å opprette lokale oppfølgingstilbud i alle helseforetakene i landet .Tilbudet «Oppfølging av førstehjelpere» driftes Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) og er et landsdekkende tilbudLes mer om tjenesten her

 

Hva skjedde med pasienten?

Dersom du ikke er pårørende kan du i utgangspunktet ikke få informasjon om hvordan det gikk med pasienten, helsevesenet har taushetsplikt. Tilbudet «Oppfølging av førstehjelpere», kan derimot prøve å undersøke pasientens utfall. Dersom det fås samtykke fra pasient eller pårørende kan informasjon om pasienten har overlevd eller ikke videreformidles til førstehjelperen. Det er imidlertid viktig å huske på at dessverre ikke alle kan reddes når de blir akutt syke eller skadet, men selv om personen døde er det viktig for pårørende å vite at noen prøvde å hjelpe.

 

VIDEO:

 

(Videoen er et samarbeidsprosjekt mellom RAKOS, Norsk Førstehjelpsråd og 113 Førstehjelp)

 

 

Etterreaksjoner

Det er mange grunner til at vi reagerer forskjellig etter å ha vært i en førstehjelpssituasjon. Det er naturlig å føle uro, gråte eller reagere på andre måter. Vær ikke urolig om du ikke får slike reaksjoner. Reaksjonene kan være forskjellige og kan komme raskt eller etter noe tid. Dersom du ikke klarer å slutte å tenke på hendelsen, går med vonde tanker i lang tid, får problemer med søvnen eller konsentrasjonen på grunn av hendelsen, bør du søke profesjonell hjelp.

 

  • Alle som ønsker en samtale kan ta kontakt med lavterskeltilbudet «Oppfølging av førstehjelpere»

 

Andre alternativer:

  • Kontakt fastlegen din for å få en samtale om det som plager deg
  • Eventuelt kan du henvises til en psykolog for å bearbeide hendelsen

 

Du kan også benytte deg av ulike hjelpetelefoner:

  • Hjelpetelefonen til Mental helse: 116 123 (døgnåpen og gratis).
  • Kirkens SOS hjelpetelefon: 22400040
  • Chattetjeneste fra Kirkens SOS: soschat.no

 


Lenke til "Førstehjelpere"

Om prosjektet