Gå til hovedinnholdet

Preben (22) fikk hjertestans blant venner

«Det var ganske greit at de andre hadde fulgt bedre med på førstehjelpsopplæringen enn det jeg hadde gjort»

 

Jeg hørte et kraftig smell fra treningsstudioet og trodde noen hadde mistet en vektstang i gulvet, så kom noen og hentet meg fra kontoret og jeg så Preben ligge urørlig på gulvet, forteller Steinar Lindgren (70) om den dagen i februar da Preben (22) fikk hjertestans.

Preben er en ung, smilende mann. Jeg møter ham på treningssenteret hvor hjertestansen skjedde i februar 2019 og han forteller selv hva som skjedde i forkant, han husker kun bruddstykker fra hendelsen. Det er Preben som sier han er glad de andre hadde fulgt med på førstehjelpskurs, for det var vennene hans, som sammen med Lindgren reddet livet hans.

  

«Vi hadde jo førstehjelpskurs på ungdomsskolen, men man tenker ikke at det kan skje, så jeg fulgte ikke med, vi var jo unge og friske. Nå vet jeg at førstehjelp er noe alle må kunne og nå kan jeg det», sier han.

 

Førstehjelp kunne heldigvis Lindgren. Han hadde førstehjelpskurs i militæret og på jobben, som leder ved en stor bedrift hadde de ofte kurs.  Han så Preben ligge helt urørlig og så at han ikke pustet, han ringte 113 og forholdt seg til dem i kaoset som oppsto. Det var mange i treningsstudioet, mange som kjente Preben og mange som hadde meninger, så det føltes godt å få trygg veiledning fra 113.  Sammen med to av Prebens kamerater fikk de Preben fram fra den kinkige plassen hvor han hadde falt i gulvet med et smell.  Lindgren forteller at Preben var hvit i huden og helt slapp, det var ingen tegn til liv. De startet hjerte- og lungeredning og byttet på å gjøre brystkompresjoner. Lindgren sa til 113 at senteret har en hjertestarter, 113 ba ham hente den med én gang.   Siden kameratene til Preben utførte HLR, fikk Steinar hentet hjertestarteren som treningssenteret hadde investert i to måneder tidligere. Selv om han ikke har fått opplæring i bruk av hjertestarteren fulgte han det den sa og veiledningen fra 113.  De tre klarte å fokusere på oppgavene sine; de gjorde HLR og fikk gitt et støt med hjertestarteren. 

 

Steinar (70) var med å redde Preben

 

Brannvesenet kom til stedet, som førsterespondenter sendt av 113-sentralen. De konstaterte at Preben hadde begynt å puste. De tre hadde gjort HLR og brukt hjertestarter slik at det nå var tegn til liv.  Brannfolkene ga oksygen og snart ankom ambulanse og legebil. Da Preben våknet var han forvirret, men han husker at ambulansepersonellet var der og at de tok ham ut i ambulansen.  Han lå en uke på Haukeland sykehus, og sier han følte seg ganske flatklemt, de brakk ikke ribben, men han var øm i brystkassa i to-tre uker.  Nå har han fått innoperert sin egen hjertestarter (ICD) med pacemaker, men enda vet ingen årsaken til at hjertet hans stoppet. Nå er han tilbake i studiene sine innen sammenlignende politikk og har tatt eksamener og gleder seg til sommerferie.

 

Lindgren smiler og sier det er en god opplevelse å se Preben tilbake i treningsstudioet Nr 1 Fitness, for Preben er ivrig til å trene og bruker ofte senteret Lindgren eier sammen med sønnen sin.
Lindgren var en pådriver til å investere i en hjertestarter og syns det var verdt investeringen at de allerede to måneder senere reddet et ungt liv. Han oppfordrer alle som skaffer seg en hjertestarter til å ta den ned av veggen, åpne den, se komponentene og hvordan den fungerer.  Det var stress å finne ut av det da det var alvor, så det er bedre å lære seg det på forhånd, det tror han flere kan dra lærdom av fra hans historie.

 

Preben er takknemlig, nå er fortsettelsen av det unge livet godt i gang med studier og trening, «så lenge hjertet slår får jeg bare nyte livet», sier han med et forsiktig smil.

 

Preben fikk hjertestans da han var 22 år