Gå til hovedinnholdet
Ansatte øver på bukstøt for fjerning av fremmedlegeme i luftveien

Ullensaker kommune tar ansvar - hele avdelingen på førstehjelpskurs  

Alle ansatte ved avdelingen Renhold & Sentralvaskeriet har vært på førstehjelpskurs i juni.  Det bidrar til økt beredskap i kommunale bygg som barnehager, skoler, idrettshaller, helsebygg og administrasjonsbygg.

Kunnskap og trygghet om førstehjelp, gir oss som ansatte og medmennesker en økt trygghet, hvis en kommer opp i en situasjon som krever dette, sier Veslemøy Løkken. Hun er avdelingsleder fagområde Renhold og Sentralvaskeriet, Ullensaker kommune

Tidlig i år reiste verneombud Monica Nyhuus på besøk til alle rodene. Hun snakket med de ansatte om vernetjenesten og delte ut sjekklister for verneområdene. På disse rundene kom det fram, at mange av de ansatte følte at de manglet kunnskap om førstehjelp og at de derfor ønsket et førstehjelpskurs.

 

Nyhuus rapporterte tilbake til ledelsen, som tok ansvar og arrangerte førstehjelpskurs for alle de 70-80 ansatte/vikarer i avdelingen.  Fire førstehjelpskurs ble arrangert  i juni.  Kursdeltakerne deltok ivrig for å lære førstehjelp. Instruktør Evelyn Støen fra Norsk Folkehjelp forteller at de gikk gjennom temaene:

 

  • Varsling til 113 Medisinsk nødtelefon
  • Bevissthetssjekk, fri luftvei og pustkontroll og sideleie
  • Hjerte- og lungeredning (HLR)
  • Kort innføring i bruk av hjertestarter
  • Fjerning av fremmedlegeme i luftveien
  • Førstehjelp ved sår- og stikkskader
  • Viktigheten av å holde skadde og syke varme

 

Deltakerne øvet ivrig på førstehjelpstiltakene de lærte. Det ble mye latter og stemningen var god. Selv om temaene er alvorlig er dette god teambuilding blant de ansatte.

 

Løkken forteller at de har sine ansatte fordelt over 52 adresser.  Avdelingen Renhold & Sentralvaskeriet tilhører enheten Kommunale eiendommer i Ullensaker kommune. Avdelingen utfører renhold på til sammen ca. 160 000 m2.

De ansatte er fordelt i kommunen og bidrar nå til økt beredskap innen førstehjelp for kommunens ca. 10 000 brukere ved skole, barnehage, helsebygg, administrasjonsbygg og idrettshaller.  Nå kan brukerne føle seg enda tryggere i kommunale bygg i Ullensaker!

 

Trening på HLR på øvingsdukke  Ansatte trener på bukstøt mens instruktøren veileder