Gå til hovedinnholdet

Alarmsentralen

Mer om 113-sentralen 

Hva spør alarmsentralen om når du ringer? 

Når du ringer 113 vil personellet stille deg noen spørsmål for å kunne forstå situasjonen best mulig. Husk at de ikke kan se hva som har skjedd, så du må prøve å forklare så godt du kan. 

Vær ved den som trenger hjelpen, når du ringer slik at du kan undersøke det personellet på 113 ber deg om.  

Nodnummer

 

Forklar hvor du befinner deg 
Forklar så godt som mulig hvor personen som trenger hjelp befinner seg. Adressen er det beste. Alternativt kan du spores via appen «Hjelp 113», men husk at du da må ringe via Hjelp-113-appen. 

 

Vanlige spørsmål: 

 

 • Hva har skjedd? 
  Forklar kort hva som førte til skaden eller hvordan du oppdaget et sykdomstilfelle. Beskriv hva som er galt. 

 

 • Er personen våken? 
  Dersom en person ikke svarer når du snakker til ham/henne og heller ikke reagerer når du roper og rister, da regnes personen som bevisstløs. 
  Noen ganger kan bevisstheten også være endret eller redusert ved sykdom og skade.

 

 • Puster personen normalt? 
  Her ønsker personellet at du ser, lytter og føler etter pusten til personen. Følg deres veiledning. 
  Prøv å beskriv lyder du hører, f.eks 
  surklelyder, pipelyder e.l. når personen puster.

 

 • Hvordan er huden og leppene?  
  Her må du se om huden er blek eller gråaktig og om leppene er blå. Ta på huden, for å kjenne om den er kald eller varm, klam eller tørr. 

 

Spørsmålene forsinker ikke hjelpen. Samtidig som personell snakker med deg varsles ambulansen. Personellet leder deg gjennom undersøkelsene, og de kan hjelpe deg å gjøre gode tiltak for personen fram til ambulansen kommer.  

 

 

Du er ikke alene 
Det er et stort og godt system som iverksettes for å gi akutt helsehjelp, men husk at du er en viktig ressurs når du ringer 113. Følg veiledningen du får fra personellet, så er du aldri alene i en slik situasjon. 

 

Oversikt over alle 113-sentraler. Totalt 16 i Norge.

Ressurser som kan benyttes

Ambulansehelikopter og ambulansefly

Helikopter og fly brukes i hovedsak for å spare tid. Det er vurderingen av den medisinske tilstanden sett opp mot hvor tidskritisk skaden eller sykdommen er, som avgjør hvorvidt det er hensiktsmessig å fly pasienten. Både ambulansefly og ambulansehelikopter er bemannet med helsepersonell i tillegg til flymannskap.


(Foto: José Pessoa)

Helikopter i regnvær

Ambulanse

Alle ambulanser er minimum bemannet med to ambulansefagarbeidere, noen har videreutdanninger og spesialiseringer.

(Foto: José Pessoa)

Ambulanse, gul farge

Hvite biler for pasienttransportbiler

Pasienttransport kan skje med hvite biler for pasienttransport, hvor det ikke er samme krav til utstyr og bemanning. Disse kan benyttes når oppdraget er planlagt og pasienten har vært vurdert å være under kontroll. Bilene bemannes av pasienttransportbetjenter.

 

Beredskapsambulanser er også hvite biler med profilering fra organisasjonen de representerer, f.eks. Norges Røde Kors og Norsk Folkehjelp.  Her er det andre krav til kompetanse i samråd med ambulansetjenesten. Organisasjonene har avtale med ambulansetjenesten om kjøringen og kan også brukes som ekstra ressurs ved store arrangement på oppdrag fra arrangøren.

(Foto: José Pessoa)

Hvit pasienttransportbil

Ambulansebåt

I kystnære områder vil helseforetakene ha ambulansebåter som kan være en nyttig ressurs i områder hvor befolkningen bor uten fastlandsforbindelse eller hvor båt vil være et mer effektivt transportmiddel. Ambulansetjenesten har også avtaler med f.eks. brann- og redning eller Redningsselskapet om å benytte deres fartøy ved behov.

Motorsykkel og tråsykkel

Noen ganger vil ambulansearbeidere velge å betjene tråsykler og motorsykler i sentrumsnære områder i by. Det er fordi disse kan komme mye raskere fram. 

(Foto: José Pessoa)

Ambulanse og motorsykkel med paramedic

Helseekspress og Helsebuss

Disse bussene er spesialbygget for pasienter som skal til behandling. I flere av bussene er det helsepersonell eller en bussvert til stede. Noen av bussene har plass til bårer og har medisinsk ekstrautstyr tilsvarende ambulanser om bord.

(Foto: José Pessoa)

Hvit buss med helseforetakets logo