Gå til hovedinnholdet
Nodnummer

Hvilket nødnummer du skal ringe når.

Det er ikke alltid lett å vite hvor man skal henvende seg med medisinske problemer.  Når skal du ringe 113 Medisinsk nødtelefon og når skal du kontakte fastlegen eller kanskje legevaktene på nasjonalt, gratis nummer 116 117? Om det dreier seg om forgiftning kan man kanskje heller ringe Giftinformasjonen 22591300 


Når skal vi kontakte de ulike ressursene? Hvor alvorlig skal det være for å ringe 113?  Vi forsøker å gi noen råd i teksten under.

113 - medisinsk nødtelefon

Ring nødtelefon 113 når det står om liv og helse.

Ringer du 113 får du kontakt med helsepersonell som er øvet på å gi deg råd og veiledning når akutt sykdom eller skade rammer. 

Du er aldri alene. Operatøren er spesialtrent, og vil gi deg kyndig rettledning til helsepersonell er på plass.  

(Foto: Erik Lerbæk)

Operatør ved 113 med hodetelefoner og dataskjermer

Legevakten 116 117

Når skal du ringe legevakten? Ring nærmeste legevakt gratis via det nasjonale nummeret 116 117 når problemet ikke er tidskritisk, men du heller ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningsiden.

 

Du får kontakt med helsepersonell som er trent på å vurdere alvor og hastegrad på situasjonen, og du får hjelp til å finne ut hva du bør gjøre.

(Foto: Arngeir Berge)

Legevakt 116 117 besvares av helsepersonell. Foto: Arngeir Berge

Giftinformasjonen 22 59 13 00

Skal du ringe 113 eller Giftinformasjonen?

Dersom du tror du har fått i deg eller på annen måte har vært i kontakt med noe som kan være giftig kan Giftinformasjonen gi gode råd om hva som bør gjøres, ring det nasjonale telefonnummeret: 22 59 13 00 (døgnåpent).  Rådgiverne som svarer på telefonen vil hjelpe deg å vurdere om det foreligger forgiftningsfare og gi råd om behandling og videre oppfølging.

Om du mistenker at det har oppstått alvorlige symptomer på grunn av forgiftning bør du ringe 113. 

Alarmsentralen

Mer om 113-sentralen 

Hva spør alarmsentralen om når du ringer? 

Når du ringer 113 vil personellet stille deg noen spørsmål for å kunne forstå situasjonen best mulig. Husk at de ikke kan se hva som har skjedd, så du må prøve å forklare så godt du kan. 

Vær ved den som trenger hjelpen, når du ringer slik at du kan undersøke det personellet på 113 ber deg om.  

AMK operatør (Foto: Erik Lerbæk)