Gå til hovedinnholdet

Bevisstløse voksne og barn

Fremgangsmåten på førstehjelp for bevisstløse barn og voksne er den samme. Det er mer forskjellig på hjerte- og lungeredning.

Førstehjelp

Undersøk personen

Vurder omgivelsene

På et skadested må du alltid vurdere din egen sikkerhet. Prøv å forstå hva som har skjedd og vurder om du trygt kan nærme deg. Er det glatt? Kan du bli påkjørt?

 

Noen ganger må man vente på profesjonell hjelp fordi det er for farlig å hjelpe. Du kan få hjelp til å vurdere situasjonen hos 113 eller 112 (Politiet). 

Vurder omgivelsene
Vurder bevissthet

Snakk til personen. Er han eller hun våken? Får du ikke svar; rist i og rop til personen for å se om du får en reaksjon.

 

Målet er å finne ut om den skadde lever og puster. Får du ikke svar etter dette, er personen bevisstløs og trenger rask hjelp.  

Ring 113 dersom

Noen er bevisstløs eller er vanskelig å vekke, og du må riste og rope for å holde dem våken.

 

Virker noen plutselig uklar og forvirret på grunn av sykdom/skade bør du ringe 113. Ring også om noen sliter med å få puste, eller du mener skaden/sykdommen er tidskritisk.

Gi fri luftvei

Fri luftvei er det viktigste, uansett årsak til at personen er bevisstløs. En bevisstløs person er ikke i stand til å holde luftveien åpen selv. Slik gir du fri luftvei: 

 

  • Dra personens hake fremover i et underbitt 
  • Bøy personens hode bakover og hold grepet (hodet og haken)

 

Du lager en passasje bak tungen, som holdes åpen med dette grepet. Hold grepet og sjekk om personen puster normalt. 113 vil minne deg på dette om du er usikker. 

 

Dersom en bevisstløs har vært involvert i en ulykke med mye fart/kraft og nakken kan være skadet, løfter du hodet til normal posisjon, ikke bakover. Dra haken tydeligere frem i underbitt for å få fri luftvei. Fri luftvei er det viktigste for at personen ikke skal bli kvalt.

Gi fri luftvei
Sjekk for normal pust

Hold fri luftvei, med hodet til personen bakover og haken frem i et underbitt. Sjekk om personen puster normalt. Legg kinnet ditt nært mot munn og nese og føl etter varm luftstrøm. Se mot bryst og mage, og se etter pustebevegelser. Bruk inntil 10 sekunder for å bestemme om det er pust eller ikke. 

 

Lyder, bevegelser, hikst eller gurgling kan være reflekser i kroppen og ikke normal pust.  

 

Normal pust gir jevne bevegelser. Brystet hever og senker seg, og du hører og føler jevn luftstrøm fra munn og nese. 

Er det ingen eller unormal pust må du starte hjerte-lungeredning. Er du usikker, be 113 høre lydene nær personens munn. Er du usikker, start hjerte- og lungeredning. 

Sjekk for normal pust, gi fri luftvei og se, lytt, føl etter pust
Er personen bevisstløs, men puster normalt?

Har du holdt fri luftvei i 10 sekunder, og mener personen puster normalt? Forsikre deg om at pusten forblir normal, mens du holder fri luftvei og overvåker pusten. Sett mobilen i høyttalerfunksjon med 113. Legg personen i sideleie: 

Slik legger du personen i sideleie

Har du sjekket at personen puster normalt?

Har du holdt fri luftvei og sett at den bevisstløse puster normalt, skal du legge den bevisstløse i sideleie. 

Mann gir fri luftvei og sjekker pusten til bevisstløs dame
1

Sett deg på kne ved siden av personen. Legg armen nærmest deg ut til siden. Ta tak i beinet på motsatt side og løft kneet slik at det står opp i en vinkel. 

Sett deg på siden av personen. Legg armen nærmest deg ut til siden. Ta tak i beinet på motsatt side og løft kneet slik at det står opp i en vinkel. Ta armen på motsatt side over mot deg, og legg den på personens eget kinn, på den siden du sitter. Behold din hånd mot personens hånd og kinn, slik at du har kontroll på personens hode.
2

Ta armen på motsatt side over mot deg, og legg den på personens eget kinn, på den siden du sitter. Behold din hånd mot personens hånd og kinn, slik at du har kontroll på personens hode.

 

Dra personens bøyde kne over mot din side, og rull personen over på siden. Du har kontroll på hodet og kan nå lirke ut din egen hånd.

Dra personens bøyde kne over mot din side, og rull personen over på siden. Du har kontroll på hodet og kan nå lirke ut din egen hånd. Bøy hodet bakover og pass på at personens munn er vinklet nedover.
3

Bøy hodet bakover og pass på at personens munn er vinklet nedover.

 

Dra kneet oppover mot personens mage, slik at benet ligger ut i en vinkel og gir god støtte. Personen skal ligge på siden, og ikke skli over i mageleie.

Dra kneet oppover mot personens mage, slik at benet ligger ut i en vinkel og gir god støtte. Personen skal ligge på siden, og ikke skli over i mageleie.
4

Nå ligger personen i sideleie. Luftveien er fri ved at tungen sklir fremover og væske renner ut. Brystkassen har ingen vekt mot lunger og det blir lettere å puste.

 

Dekk så personen godt til, for å hindre nedkjøling. Overvåk og se etter normal pust mens du venter på ambulansen.

Nå ligger personen i sideleie. Luftveien er fri ved at tungen sklir fremover og væske renner ut. Brystkassen har ingen vekt mot lunger og det blir lettere å puste. Dekk så personen godt til, for å hindre nedkjøling. Overvåk og se etter normal pust mens du venter på ambulansen.