Gå til hovedinnholdet
Symptomer på hjerteinfarkt, kvinne holder seg til brystet, smertepåvirket, blek

Symptomer på hjerteinfarkt

Akutt sykdom som hjerteinfarkt og hjerneslag er viktig å kjenne igjen. Her finner du de vanligste symptomene du bør kjenne igjen og ringe 113

Førstehjelp

Tror du det er farlig eller lett kan bli det skal du straks ringe 113. Disse symptomene er alltid alvorlige:

 

 • nedsatt bevissthet eller bevisstløs
 • plutselig forvirring
 • plutselig vanskelig å puste eller svært tung pust
 • blek, kald og klam hud ved sykdom eller skade
 • plutselige smerter i brystet, som varer mer enn fem minutter
 • plutselig uvanlig kraftig hodepine

 

113 medisinsk nødtelefon kan hjelpe deg med vurderingene på hva du skal gjøre.

 

Symptomer på hjerteinfarkt

Symptomer på hjerteinfarkt

Lær å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt.  Se etter symptomer som kommer plutselig:

 

 • smerte i brystet som blir verre ved aktivitet
 • tung pust
 • blek, kald og klam hud, kaldsvette
 • kvalme
 • følelse av å besvime

 

Man kan oppleve forskjellige symptomer og ikke nødvendigvis alle.

Smerter og ubehag

Smerte i brystet er vanligste symptom på hjerteinfarkt. Noen opplever smerter eller ubehag høyt oppe i ryggen, i nakken eller øverst i magen. Noen føler at smerten stråler ut i skulderen, ut i armen eller opp i kjeven.  Smertene beskrives som snørende, trykkende eller klemmende.

 

Ikke alle som får hjerteinfarkt opplever slike smerter. Derfor må vi også reagere å andre symptomer. Kvinner og eldre kan oftere oppleve noen av de andre symptomene enn de typiske brystsmertene.  Personer med diabetes vil kunne oppleve svakere symptomer ved hjerteinfarkt.

Tung pust

Noen føler et ubehag og de blir unormalt sliten og tungpustet.  Mange merker ubehaget under en aktivitet, men det kan også oppstå under hvile.  Når de avbryter aktiviteten er det ikke like vondt, men ubehaget blir ikke borte. 

 

Det er naturlig at personen blir redd, og fordi det er tungt å puste kan de virke forvirret og få sløvet bevissthet.

Blek, kald og klam hud

Personen blir blek, kald og klam i huden på grunn av oksygenmangel. Noen føler de holder på å besvime eller blir svimle.  Mange opplever kvalme og oppkast.

Ring 113 og førstehjelp

Dersom ubehaget eller smerten ikke blir borte må du ringe 113 å få hjelp til vurderingen.  Ikke vent mer enn fem minutter for å se om denne typen symptomer går over.  Personen blir ofte verre de første fem til femten minuttene.  Personer med mistanke om hjerteinfarkt må få raskt hjelp for å unngå skade på hjertemuskelen. 

 

Personen bør ikke være alene, men ha tilsyn og få omsorg.  Be personen sette seg ned, finne en behagelig stilling og ta det med ro mens dere venter på hjelp.
I samråd med 113 kan du bli oppfordret til at personen skal ta en tablett som inneholder acetylsalisylsyre (dispril, globoid, aspirin) som har en blodfortynnende effekt.

 

Film med pasienthistorie om hjerteinfarkt

Hva er hjerteinfarkt?

Når blodforsyningen til hjertemuskelen blir hindret av en blodpropp vil hjertemuskelen ta skade av oksygenmangel, det kalles et hjerteinfarkt.

 

Hjertemuskelen får blodforsyningen fra blodårer utenpå selve hjertet, disse årene kaller vi kransarterier. Kransarteriene forgrener seg og en blodpropp kan sette seg fast når det blir trange årer.  Dersom årene er trangere på grunn av plakk (avfallsstoffer) på innsiden av åreveggen vil en propp kunne sette seg fast ved fortettingen. Dersom proppen setter seg fast høyt oppe i en åre rammer det en større del av hjertet. Oksygenmangele i hjertemuskelen vil føre til smerter og vi hjertet vil begynne å arbeide raskere for å prøve å kompensere, dermed får vi symptomene du har lest om.

 

E-læring om hjerteinfarkt og hjerte- og lungeredning fra Norsk Resuscitasjonsråd (NRR)