Gå til hovedinnholdet
Prate, smile, løfte - det kan være hjerneslag

Symptomer på akutt sykdom

Akutt sykdom krever rask hjelp for å redusere skade. Gjenkjenner du symptomer på akutt, alvorlig sykdom ringer du 113. Lær symptomer på hjerteinfarkt og hjerneslag i tekstene under her.

Førstehjelp

Tror du det er farlig eller lett kan bli det skal du straks ringe 113. Disse symptomene er alltid alvorlige:

 

 • nedsatt bevissthet eller bevisstløs
 • plutselig forvirring
 • plutselig vanskelig å puste eller svært tung pust
 • blek, kald og klam hud ved sykdom eller skade
 • plutselige smerter i brystet, som varer mer enn fem minutter
 • plutselig uvanlig kraftig hodepine

 

113 medisinsk nødtelefon kan hjelpe deg med vurderingene på hva du skal gjøre.

 

Symptomer på hjerneslag

Symptomer på hjerneslag

Plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte armene - det kan være hjerneslag

Hva er hjerneslag?

Hjerneslag forårsakes av en blodpropp eller en blødning i hjernen.  Det haster med å finne årsaken til hjerneslaget og sette i gang behandling for å redde hjernens funksjoner.  Fordi det haster skal vi alltid ringe 113 ved mistanke om hjerneslag.

 

Prate, smile, løfte
Plutselig vanskelig å prate, smile eller løfte?
Prate

Be personen si en enkel sammenhengende setning. Både taleevne og språkforståelsen kan rammes ved et hjerneslag. Noen klarer ikke å snakke, finner ikke ordene eller prater uforståelig. Noen vil virke forvirret, fordi de ikke forstår hva du sier.

Smile

Hjerneslag kan lamme halve ansiktet og/eller halve kroppen. Hvis du ber personen smile vil du kanskje se et skjevt smil på grunn av lammelse i ansiktet.

Løfte armene

Lammelse i halve kroppen kan være symptom på hjerneslag. Be personen løfte begge armene for å se om det er lik kraft i begge armene. Svekket kraft i en arm eller et ben, som kom plutselig,  kan være lammelse på grunn av hjerneslag.

Drypp

Vær oppmerksom på:

Symptomene som er beskrevet her, men som går over etter kort tid kan være et lite hjerneslag, kalt "drypp". Du bør ringe 113.

Slike små hjerneslag kan komme som forvarsel på et større hjerneslag og skal derfor utredes raskt.

Annet

Sjekk prate, smile løfte ved symptomer i sammenheng med andre symptomer som: 

 • Plutselig kraftig hodepine
 • Lysskyhet
 • Synsproblemer/-bortfall
 • Svimmelhet
 • Kvalme/oppkast

 

Disse symptomene, spesielt i sammenheng med utfall på prate, smile, løfte, bør også mistenkes å være symptomer på hjerneslag. Se også om personen er blek og klam. 

 

Ring 113 så fort som mulig dersom du opplever at du eller noen nær deg plutselig får disse symptomene.  Det er viktig å få rask hjelp på sykehus for å unngå at skade forverres.

 

Se videoen som skal hjelpe oss å huske symptomene på hjerneslag

Lær mer om hjerneslag hos LHL

 

Plakat fra Helsedirektoratet med prate, smile, løfte

Symptomer på hjerteinfarkt

Symptomer på hjerteinfarkt

Lær å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt.  Se etter symptomer som kommer plutselig:

 

 • smerte i brystet som blir verre ved aktivitet
 • tung pust
 • blek, kald og klam hud, kaldsvette
 • kvalme
 • følelse av å besvime

Man kan oppleve forskjellige symptomer og ikke nødvendigvis alle.

 

Smerter eller ubehag

Smerte i brystet er vanligste symptom på hjerteinfarkt. Noen opplever smerter eller ubehag høyt oppe i ryggen, i nakken eller øverst i magen. Noen føler at smerten stråler ut i skulderen, ut i armen eller opp i kjeven.  Smertene beskrives som snørende, trykkende eller klemmende.

 

Ikke alle som får hjerteinfarkt opplever slike smerter. Derfor må vi også reagere å andre symptomer. Kvinner og eldre kan oftere oppleve noen av de andre symptomene enn de typiske brystsmertene.  Personer med diabetes vil kunne oppleve svakere symptomer ved hjerteinfarkt.

Tung pust

Noen føler et ubehag og de blir unormalt sliten og tungpustet.  Mange merker ubehaget under en aktivitet, men det kan også oppstå under hvile.  Når de avbryter aktiviteten er det ikke like vondt, men ubehaget blir ikke borte.  Det er naturlig at personen blir redd, og fordi det er tungt å puste kan de virkeforvirret og få sløvet bevissthet.

Blek, kald og klam hud, kaldsvett

Personen blir blek, kald og klam i huden på grunn av oksygenmangel. Noen føler de holder på å besvime eller blir svimle.  Mange opplever kvalme og oppkast.

Ring 113

Dersom ubehaget eller smerten ikke blir borte må du ringe 113 å få hjelp til vurderingen.  Ikke vent mer enn fem minutter for å se om denne typen symptomer går over.  Personen blir ofte verre de første fem til femten minuttene.  Personer med mistanke om hjerteinfarkt må få raskt hjelp for å unngå skade på hjertemuskelen. 

 

Personen bør ikke være alene, men ha tilsyn og få omsorg.  Be personen sette seg ned, finne en behagelig stilling og ta det med ro mens dere venter på hjelp.
I samråd med 113 kan du bli oppfordret til at personen skal ta en tablett som inneholder acetylsalisylsyre (dispril, globoid, aspirin) som har en blodfortynnende effekt.

 

Film, kvinne med symptomer på hjerteinfarkt