Gå til hovedinnholdet
Forstehjelp

Førstehjelp kan redde liv

De fleste som gir førstehjelp gir hjelp til en de kjenner. Her kan du lese alt om livreddende førstehjelp: hvordan du utfører førstehjelp på babyer, voksne og barn, gjenkjenner symptomer på hjerneslag og hjerteinfarkt, og få mange gode råd.

Bevisstløse voksne og barn

Voksne og barn som er bevisstløse må raskt få hjelp. Om noen er bevisstløs kan de bli kvalt fordi de ikke har fri luftvei.
Å gi fri luftvei er enkelt, men det haster!

List image alt text

Hjerte- og lungeredning på barn

Et barn er bevisstløst, du har gitt fri luftvei og sjekket etter normal pust i inntil 10 sekunder uten å finne det, start med hjerte-og lungeredning med veiledning fra 113 på høyttalerfunksjon på telefon.

Barn regnes fra ett år til pubertet (bruk skjønn).

Ring 113

HLR – hjerte- og lungeredning på baby under ett år

Babyen er bevisstløs, du har gitt fri luftvei og babyen puster ikke normalt, start hjerte- og lungeredning med veiledning fra 113 på høyttalerfunksjon på mobilen.

Fri luftvei på baby

HLR – hjerte- og lungeredning på voksne

Dersom du har sjekket pust og personen ikke puster normalt må du varsle 113 og starte hjerte- og lungeredning

Bruk hjertestarter

Dersom noen utfører hjerte- og lungeredning (HLR) kan andre hente nærmeste hjertestarter.

Hjertestarteren er enkel å bruke, skru den på, den har stemmeveiledning som sier hva du skal gjøre og tydelige tegninger du kan følge.

Hjertestarter kobles til under pågående HLR

Symptomer på akutt sykdom

Akutt sykdom krever rask hjelp for å redusere skade. Gjenkjenner du symptomer på akutt, alvorlig sykdom ringer du 113. Lær symptomer på hjerteinfarkt og hjerneslag i tekstene under her.

Akutt skade

Om noen blir alvorlig skadet – blødning, brannskade, forgiftning eller nedkjølt er det viktig at de får hjelp raskt. Ofte kan du gjøre noen enkle men viktige tiltak før profesjonell hjelp kommer frem, men du må vite hva du skal gjøre.

113 veileder deg slik at du kan yte førstehjelp. Det kan være skremmende å hjelpe, men med 113 på telefonen har du helsepersonell som hjelper deg å gjøre det riktige i situasjonen.

Hva bør førstehjelpsskrinet inneholde?

Hvilket førstehjelpsutstyr bør du ha hjemme, i bilen på hytta?

Alle bør ha litt førstehjelpsutstyr tilgjengelig. Du vet ikke når uhellet kan skje og derfor bør du ha utstyr der du er. Det anbefales at du har utstyr hjemme, i bilen og på hytta. Det finnes enkle pakker som kan tas med på tur.

 

Det kan være greit med en enhet man kan ta med seg til den skadde.  Husk å fyll på utstyr når noe er brukt eller gammelt. Plasser utstyret lett tilgjengelig, men i sikkerhet for små barn. Det bør være jevn normal romtemperatur og tørt for at det skal vare lengst mulig.