Vi har i Norge en solid helsetjeneste ved når liv står i fare og sekundene teller. Her på Romerike har vi syv ambulansestasjoner og base for ambulansehelikopter. Moderne ambulanser er rullende sykehus med svært kompetent personell. De utfører livreddende førstehjelp på stedet og fortsetter i ambulansen på vei til akuttmottaket. Overlevelse ved for eksempel akutt hjertestans er gode i Norge. Likevel er noen land bedre enn oss, for eksempel Danmark. Vi kunne tenke oss at enda flere ambulanser ville gjøre en stor forskjell. Men slik er det ikke. Ambulansen vil alltid trenge kjøretid ut dit hvor en person er kritisk syk eller har hjertestans. Det er du og jeg, en kollega, et familiemedlem, en forbipasserende som er på stedet først. Og akkurat da begynner sekundene å tikke. Ny forskning viser at du og jeg er den avgjørende forskjellen. Det er vi som kan redde sekundene og da blir mange mennesker reddet. Hvor mange? Helsedirektoratet anslår i sin store kampanje Sammen redder vi liv at 200 flere liv da kan reddes. Hvert år!
Men er det ikke veldig vanskelig? Det kan vel bare ambulansepersonellet, leger og sykepleiere? Heldigvis ikke! Ny kunnskap viser at alle kan lære de veldig enkle handlingene som er avgjørende for å redde liv der og da. Så kan sykehuset ta seg av alle de andre tingene når pasienten ankommer sykehuset i live. Og den virkelig gode nyheten er: vi trenger ikke lange kurs. Det holder med veldig små og korte doser med opplæring. Men de korte dosene må gjentas regelmessig minst hvert år. I dag gis det ingen slik opplæring til befolkningen som helhet. Ved korte doser opplæring kan vi redde 200 flere liv. Vil du være med?
Livslang læring i livreddende førstehjelp starter med barna. Som en del av Sammen redder vi livprosjektet til Helsedirektoratet bruker Røde Kors dukken Henry i barnehagene. Henry kan falle om og være bevisstløs, brekke benet og begynne å blø. Gjennom lek og øvelse lærer barna i barnehagen. Neste trinn er grunnskolen. Her har Helsedirektoratet tildelt Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) oppgaven med å lage nytt undervisningsmateriell og veiledninger for lærerne i førstehjelp ved tidskritiske tilstander. Døli skole i Ullensaker var først ute med å innføre undervisningen, og nå deltar hele kommunen. Undervisningsopplegget tilbys nå over hele landet. I mange land er det pålagt ved lov å gi slik undervisning. Vi tror på at lærerne og skolene skal velge det selv. Tilbakemeldingene fra lærerne er gode. Elevene synes det er morsomt. Lærerveiledningene setter læreren i stand til å gi undervisningen. Alt materiell er gratis for skolene, det ligger på nett (førstehjelpigrunnskolen.no) og kan brukes som en bit av et annet fag.
Det er en sterk verdi i Norge at vi skal bry oss om hverandre og hjelpe når vi kan. Disse holdningene formidler skolen i undervisningen gjennom flere fag. Det nye undervisningstilbudet forstehjelpigrunnskolen.no er tilpasset skolehverdagen og har korte økter med undervisning i tidskritiske tilstander gjennom interaktive fortellinger, bilder og film. Den enkelte lærer velger fritt hvor og når dette passer inn.
Først i barnehagen, så i skolen, deretter i førerkortopplæringen: korte og gjentatte doser med kunnskap og øvelse i livreddende førstehjelp. Det er gratis og kan på sikt redde 200 liv. Det er folkehelseinnsats på sitt beste, og nå er folkehelsekoordinatorene i kommunene formidlere. I Nordland sprer folkehelsekoordinatorene undervisningsopplegget i hele fylket.
Ideelle organisasjoner som Røde Kors, LHL, Norsk Folkehjelp og Sanitetskvinnene er blant partnerne i dugnaden Sammen redder vi liv. Arbeidet finansieres av Gjensidigestiftelsen. Ideelle organisasjoner gjør en forskjell i landet vårt.
Are Helseth Marit Røer Halvorsen
Medisinsk sjef Prosjektleder/sykepleier McS
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Landsforeningen for hjerte- og lungesyke