Gå til hovedinnholdet
To spillere fra Løten FKs J17-lag trener på HLR under en fotballtrening på kunstgressbanen.

Sammen redder vi liv i idretten

Sammen redder vi liv i idretten er et prosjekt i Norges idrettsforbund og Norges fotballforbund (NFF), hvor vi har mottatt 7 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen til å kjøpe inn hjertestartere og utstyr for å trene på hjerte- og lungeredning, samt starte en dugnadsbasert trening i hjerte- og lungeredning blant kvalitetsklubbene i NFF.

Sammen redder vi liv i idretten
- Lite idrettslig aktivitet, men kontor på hjemmebane og hjertestartere på kartet

 

Utstyret klubbene mottar er: en hjertestarter, et utendørs varmeskap til å oppbevare hjertestarteren i, to treningshjertestartere og to HLR øvingsdukker.

 

Vi har laget et opplegg for HLR-trening som klubbene kan utføre selv med ressurspersoner fra klubbene. Vi har lagt opp til en praktisk HLR-økt, som kan gjennomføres som del av en vanlig fotballtrening. Formålet vårt er å få med flest mulig spillere og medlemmer av klubben på HLR-trening, og da vil vi treffe dem der de er, nemlig på banen.

 

 

Fotballjenter øver HLR  Fotballjenter gjør HLR

FOTO: Bilder fra våre instruksjonsvideoer i Sammen redder vi liv i idretten (Foto: NFF)

 

Vi hadde for kort tid siden kick-off for prosjektet sammen med Løten FK, og fikk testet ut at dugnadsbasert trening i HLR fungerte veldig bra under en fotball-økt.

Se mer om vår HLR-økt som del av en fotballtrening med Løten FK her.

 

 

Løten FK gjennomfører HLR som treningsøkt 

FOTO: Løten FK gjennomfører øving i hjerte- og lungeredning som en treningsøkt (Foto: NFF)

 

Viktig å øke antall tilgjengelige hjertestartere
- Jobber målrettet for å gå fra tabelljumbo til tabelltopp

 

Et viktig poeng for alle klubbene som mottar hjertestarter fra oss, er at de må registrere og oppdatere sin hjertestarter i Hjertestarterregisteret på www.113.no, slik at den blir synlig for Medisinsk nødtelefon når noen ringer 113, i appen Hjelp113 og i kartet på www.113.no. Det er også viktig at klubbene oppbevarer hjertestarteren utendørs og ulåst i det medfølgende varmeskapet, slik at hjertestarteren er tilgjengelig for alle 24/7. Vi må unngå at hjertestarteren står innelåst og utilgjengelig hvis det skulle skje at det er bruk for den!

 

Vi ønsker at så mange som mulig av fotballanleggene i Norge skal ha en eller flere registrerte hjertestartere, og her har hele Fotball-Norge en jobb å gjøre sammen! Høsten 2019 gjorde vi en kartlegging som viste at kun 124 av NFFs ca. 1700 anlegg hadde en hjertestarter som var synlig i Hjertestarterregisteret på www.113.no. Vi vet at det er mange flere anlegg der det finnes en hjertestarter. Nå jobber vi for å få flere klubber til å registrere sin hjertestarter, slik at vi sammen kan sørge for at flere fotballanlegg i Norge har en hjertestarter som er synlig i Hjertestarterregisteret på 113.no. 

 

Sosial distansering og hjemmekontor
- Nye muligheter for samarbeid

 

Istedenfor å sparke i gang vår HLR-trening med de 73 hittil påmeldte kvalitetsklubbene i prosjektet, tok vi som så mange andre med oss PC-en hjem og rigget oss til på hjemmekontor da idretten stengte ned på grunn av Covid-19 pandemien.

 

Ingunn på hjemmekontoret  Sophie på hjemmekontoret

FOTO: Ingunn og Sophie jobber videre i prosjektet fra hjemmekontor (Foto: Privat)

 

Vi benyttet denne tiden til et godt samarbeid med Nasjonal Kompetansetjeneste for Prehospital Akuttmedisin (NAKOS) og Norsk Hjertestarterregister på 113.no for å jobbe med målet vårt om å øke antallet registrerte og oppdaterte hjertestartere.

 

 

Ringerunde til fotballklubber og idrettslag fra hjemmekontoret

 

Vi ringte derfor rundt til alle de 73 fotballklubbene som allerede hadde en hjertestarter registrert på 113.no, men ikke hadde oppdaterte opplysninger i registeret (som for eksempel ikke registrert utløpsdatoer på batterier og elektroder), med en oppfordring om å oppdatere opplysningene. Vi ringte videre rundt til 162 idrettslag som hadde registrert hjertestarter på 113.no, men som ikke hadde oppdaterte opplysninger.

 

For både fotballklubbene og idrettslagene vi ringte til økte antall synlige hjertestartere i Hjertestarterregisteret med 10 oppføringer hver, altså 20 oppføringer til sammen, etter vår ringerunde. Det vil si en økning fra fra 32% til 41% for fotballklubbene, og fra 47% til 52% for idrettslagene.  Vi holder nå på å ringe til alle oppføringer som inneholder «IL» (idrettslag) i Hjertestarterregisteret, med samme formål.

 

Vi ønsker også å få klubber i Eliteserien, Toppserien og OBOS-ligaen med på laget. Derfor vil vi utføre en ringerunde til klubbene som ikke har hjertestarteren registrert på 113.no, med en oppfordring om å gå foran med et godt eksempel og registrere hjertestarteren sin i Hjertestarterregisteret på 113.no.