Gå til hovedinnholdet
Åtte deltakere i Ålesund gateslag har lært førstehjelp

Gatelagene redder liv!

Gatelag er et lavterskel fotballtilbud på dagtid for mennesker med rusrelaterte utfordringer forankret i norske toppklubber. Fotballstiftelsen organiserer gatelagene, og vi er i dag 22 gatelag med god geografisk spredning fra Tromsø i Nord til Start i sør.

 

Fotballstiftelsen er med i den nasjonale dugnaden for å redde liv og har som mål å trene våre spillere og støtteapparat, om lag 500, i livreddende førstehjelp.

 

Viktige ressurser i samfunnet
Våre spillere er viktige ressurser i ulike miljøer, på idrettsarenaen og i samfunnet for øvrig. Gjennom dugnaden satser vi på å bygge både instruktørkompetanse i førstehjelp blant spillerne og trenerne våre og kunnskap og praktisk trening i livreddende førstehjelp i lagene våre.

Vi har i løpet av oktober og november trent i underkant av 30 personer (trenere og spillere) som instruktører i livreddende førstehjelp. Vi har hatt med oss 13 klubber i opplæringen som har gått over to dager med fokus på praktisk læring. Hovedinnholdet i opplæringen har omfattet varsling (113), hvordan vi undersøker bevissthet og puls, gjør pustekontroll, legger en person i stabilt sideleie, gjør brystkompresjoner og innblåsinger, bruker hjertestarter og undersøker for akutt hjertesykdom og hjerneslag. Vi har også lært å stoppe store ytre blødninger. 

 

Nettverk og arbeidstrening for spillerne
Fotballstiftelsen har samarbeidet med Norges Røde Kors om opplæringen, og det er en engasjert gjeng som har gjennomført instruktøroppæringen. Instruktørene kjører igjen kurs i egne lag og klubber, og låner utstyr at velvillige lokalforeninger av Røde Kors.  Vi håper at vi på denne måten også kan få utvidet nettverket til våre spillere og gatelag.

 

Nyutdannede førstehjelpsinstruktører i "Gatelagene redder liv"

 

Gjennom prosjektet når vi en viktig målgruppe, mennesker med rusrelaterte utfordringer. En del av gatelagsarbeidet handler også om å støtte, veilede og trene spillerne våre tilbake i arbeid eller utdanning.  Førstehjelpssatsingen vår gir spillerne viktig kompetanse og erfaring som bidrar inn i deres arbeidstrening.

 

Oversikt over klubber som har hatt instruktøropplæring høsten 2019:

 1. Fram-Larvik
 2. Strømsgodset
 3. Sandefjord
 4. Jerv
 5. Notodden
 6. VIF
 7. Stabæk
 8. Hamkam
 9. Asker
 10. Molde
 11. Ålesund
 12. Brann
 13. Sandefjord
 14. Fotballstiftelsen Gatelagene redder liv!

 

Perfeksjonering i HLR for instruktørene

 

Les mer om Fotballstiftelsen

Kontaktperson for prosjektet "Gatelangs redder liv" er Hedda Bie i Fotballstiftelsen hedda.bie@forballstiftelsen.no