Gå til hovedinnholdet
Kvinne dratt i land med redningsbøye

Førstehjelp ved drukning

Vi oppholder oss mer i, ved og på vann nå om sommeren og det skal vi selvfølgelig nyte.  Dersom uhellet skulle skje, er du forberedt? Kan du førstehjelp og hjerte- og lungeredning? Hva er retningslinjene for førstehjelp når noen har druknet?

 

Om det skjer en drukningsulykke er det viktig å varsle 113 så raskt som mulig, slik at hjelpen er på vei.  Når du er ute på tur kan appen "Hjelp113" være til god hjelp for å vise posisjonen din for 113 når du ringer via den.

 

Sikkerheten først

Tenk alltid egen sikkerhet når det er snakk om å redde noen i vann. Ikke sett ditt eget liv i fare. Rop til personen du tror har problemer og spør om de trenger hjelp, prøv å få personen til å komme mot land selv.
Om den du roper til ikke klarer å svare deg når du roper til dem, kan det bety at personen holder på å drukne. Den som holder på å drukne vil som regel tråkke i vannet. Personen kan se fjerne ut i blikket eller ha øynene igjen, fordi de bruker alle krefter på å få puste.

 

Livredderens motto er:

  • rekk ut - bruk noe som kan rekkes ut til personen og dra dem mot land, en fiskestang, båtshake e.l.
  • kast ut - bruk en livbøye eller flytevest eller noe du kan trekke dem til land ved hjelp av, f.eks et tau
  • ro ut - benytt en småbåt e.l. som du kan komme ut med, personen kan henge på kanten til land
  • svøm ut - siste alternativ er å svømme ut til personen. Dersom personen er våken må du bruke en "forlenget arm" (noe mellom dere) og trekke personen mot land

 

Beredskap

Det vil alltid være en risiko forbundet med å redde noen som holder på å drukne.  Det beste er om du kan få personen på land uten selv å måtte svømme ut. De fleste som drukner drukner nær land.  
Gjør deg kjent på badeplassen på forhånd, slik at du har en beredskap.  Se etter hjelpemidler som redningsbøye, tau/kasteline, båtshake/redningsstang, flytehjelpemidler, småbåter o.l. slik at du vet hvor du finner det.

 

Oppholder du deg mye i, ved og på vann bør du regelmessig trene på svømmedyktighet og vanntrygghet.
Husk at forebygging, ved å bruke flyteplagg og opptre ansvarsbevisst, er bedre enn å måtte begrense et skadeomfang.

 

Dersom du redder en druknet, bevisstløs person til land må du gi livreddende førstehjelp:

 

Førstehjelp ved drukning
  • Ring 113
  • Tenk på din egen sikkerhet

Trente livreddere kan starte innblåsninger på bevisstløse allerede ute i vannet, når de har flytehjelp.
De flest av oss vil måtte vente med å gi innblåsninger til vi kommer på grunt vann eller på land.

 

Fem innledende innblåsninger

 

Det kan være behov for å bruke mer enn et sekund per innblåsing og å bruke litt mer kraft enn normalt, på grunn av motstanden i luftveien.

Du kan ikke få vannet ut av lungene ved å snu personen, vannet vil komme ut når du har blåst og når du gjør brystkompressjoner.

 

Hjerte- og lungeredning

Etter de fem innledende innblåsningene: Fortsett med hjerte- og lungeredning: gi 30 brystkompressjoner og to innblåsninger (30:2) til ambulansepersonell overtar eller personen våkner og viser tydelige tegn til liv.

 

Viktig: På grunn av oksygenmangelen ved drukning er det spesielt viktig å veksle mellom kompresjoner og innblåsninger.

 

Tilsyn med badende barn

Barn bør aldri bade alene, selv ikke i basseng eller badekar.  

 

Mange tror at en som holder på å drukne vil vinke, plaske i vannet og rope om hjelp, men drukning skjer ofte uten at noen oppdager hva som skjer. Drukning skjer ofte på travle badeplasser med mange mennesker rundt.  Vær derfor nøye med å observere barn når de bader, ha et øye på barna hele tiden. De fleste som drukner vil være slitne og kjempe hardt for å få puste, slik at de ikke er i stand til å rope om hjelp.

 

Forebygg mot nedkjøling

Personer som er reddet opp av vann og puster normalt må også beskyttes.  Vi må forebygge mot nedkjøling. Ta av våte klær og pakk personen inn i varme klær og noe vindtett.
Dersom noen har vært med på en "nesten-ulykke" i vann bør de oppsøke lege/legevakt for å vurdere om de kan ha fått vann i lungene.