Gå til hovedinnholdet
Kvinne som nyser i papirlommetørkle

Hvor farlig er Koronarviruset?

Er du bekymret for Koronaviruset (2019-nCov) som har spredt seg fra Kina?
Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

Foreløpig er ingen mistenkte eller bekreftede tilfeller av sykdommen kommet til Norge. Så om du opplever luftveissykdom, så vet vi at det er vanlig med luftveisproblemer på vinteren.

 

Myndighetene forbereder seg på at smitten av Koronaviruset kan komme til Norge og har gode beredskapsplaner om det skje.  Viruset gir milde til alvorlige symptomer på luftveisproblemer og har gitt noen få dødsfall. Vi vet at det smitter via dråpesmitte mellom mennesker, som vanlig forkjølelse eller influensa. Det er ingen vaksine eller behandling som kan stoppe sykdommen. Det kan kun gis støttende behandling for symptomer. De fleste med et godt immunforsvar vil fint kunne tåle viruset, det er dem med nedsatt immunforsvar som kan bli hardere rammet.

 

Det gjelder altså å bryte smittekjeden, dersom man skulle få sykdommen i Norge.

 

De viktigste tiltakene fra Folkehelseinstituttet er:

  • God håndhygiene
    Vask hendene ofte og grundig med vann og såpe når det er tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjon når du ikke har tilgang på håndvask. 

 

  • Unngå å hoste/nyse direkte på andre når du selv er syk.
    Host/nys helst i et papirlommetørkle og kast det etterpå. Alternativt host/nys i armkroken. Prøv å holde minst en meter avstand til andre når du har luftveissymptomer.

 

  • Bruk av munnbind anbefales ikke når du er frisk, det kan føre til at du oftere tar deg til ansiktet, noe som vil øke smittefaren. Munnbind er konstruert for å hindre smitte fra den som bærer det.

 

Coronavirus

For å mistenke Koronarviruset må du de siste 14 dagene ha vært i utbruddsområdet eller vært i kontakt med noen som er smittet.

 

Symptomene er akutt luftveissykdom (feber, kortpustethet, hoste eller sår hals) eller ha sykehistorie med feber og akutt luftveisinfeksjon.  Har du symptomer på luftveissmitte og har vært i områder som har utbrudd av Koronavirus eller har vært i kontakt med noen som har fått påvist sykdommen bes du ringe fastlegen din, eventuelt legevakten på tlf. 116 117

Legen/legevakten vil veilede deg videre og vurdere om du må holde deg isolert hjemme eller om du må komme for å ta prøver for å avklare om du har fått viruset.

 

 

Plakat med veiledning for å forebygge smitte

Fakta og råd fra Folkehelseinstituttet

Om Coronaviruset Helse-Norge